Nászút kisokos: Első lépések

Nászút írta: nemesildiko


Hova utazzunk? Mikor utazzunk? Mikor vegyünk repülőjegyet? Mire kell figyelni, amikor elkezdjük szervezni a nászutat?

Nászútra menni extra romantikusan hangzik, ezért hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy azért, mert ott van előtte a „nász” szó, még egy utazásról van szó, amit bizony meg kell szervezni. Az utazásszervezésbe pedig beletartozik az úti cél kiválasztása, a repülőjegy árak nyomon követése, a szállodák ajánlatainak böngészése, a pénzváltás, a költségvetés, a transzfer megszervezése, és persze az egyéb fontos iratok, na meg a biztosítás ügyintézése. Így már kevésbé hangzik romantikusan, ugye?

A legtöbben már erre ráeszmélve elengedik a „pénztárcabarát és egyben romantikus” mézes hetek gondolatát; vagy otthon maradnak, vagy befizetnek egy all-inclusive utazásra. Természetesen ezekkel az opciókkal sincs semmi baj, ha valóban így szeretné a pár és ez számukra minden szempontból az ideális megoldás. Viszont, néhány apró trükköt alkalmazva könnyebbé tehetjük a szervezést, végezetül pedig összejöhet a nem luxus árkategóriájú, mégis minden álmunkat beteljesítő, romantikus nászút.

Összegyűjtöttük a leghasznosabb tippeket az utazás szervezésének kezdeteihez!

Mikor kezdjük el szervezni a nászutat?

A nászút szervezésének megkezdése sosem túl korai, és hála a last minute ajánlatoknak, sosem túl késő, úgyhogy ne aggódjatok emiatt! Általában jó, ha az esküvőszervezés elején járva elkezdtek beszélgetni és pár hónappal az esküvő, illetve az utazás előtt, konszenzusra juttok az úti célt illetően. Ha ez megvan, akkor már sokkal könnyebben és célirányosan tudtok információt gyűjteni arról, hogy hogyan is tudtok eljutni oda, mikor van ott a főszezon és, hogy mikor célszerű megvenni a repülőjegyeket, hiszen ez helyszínenként változhat.

affair-anniversary-beach-1024993.jpg

Hogyan válasszunk úti célt?

Bakancslistákat elővenni, megnézni és kiválasztani azt, ami megegyezik, ami mindkettőtöknek álom úti cél! Bárcsak ilyen egyszerű lenne, nem? Nyilván vannak olyan közös álmok, olyan helyszínek, országok, szigetek, városok, ahova el szeretnétek jutni és lehet, hogy az együtt töltött idő alatt meg is egyeztetek már, hogy ide bizony együtt fogtok ellátogatni. Ha nincs, akkor emlékezzetek vissza az eddigi közös utazásokra és tegyétek fel a kérdést:

  • Melyik utazás során éreztétek eddig a legjobban magatokat?

  • Melyik volt a legpihentetőbb?

  • Van-e olyan hely, ahol már voltatok ugyan, de szívesen visszamennétek?

Ezek alapján vagy tudtok nagyon hasonló helyszínt választani, akár abban az országban, ahol voltatok, csak egy másik pontját felfedezve, vagy akár vissza is mehettek oda, ahol már egyszer szuperül éreztétek magatokat. A jó hír az, hogy e tekintetben nincsenek szabályok, ahol nagyon jól éreztétek magatokat, oda bármikor visszatérhettek, felderíteni való pedig mindig bőven akad másodszor (vagy harmadszor) is!

Mikor vegyünk repülőjegyet?

Ha megvan a helyszín, akkor már fél sikert könyvelhettek el. Innentől nincs más hátra, mint tájékozódni, útikönyveket olvasgatni – az így szerzett információk függvényében pedig elkezdeni nézegetni a repülőjegyeket. Egyre több spontán kísérletet végeznek, hogy bizonyos országokba mikor olcsóbb vagy éppen drágább a repülőjegy. Egyes megfigyelések szerint 28 nappal az utazás előtt a legolcsóbbak a repülőjegyek, viszont vannak olyan úti célok, amelyek annyira kedveltek, hogy már hónapokkal az utazás előtt elfogynak a jegyek – úgyhogy ebben sajnos nincs egyértelmű következtetés, a titok az, hogy folyamatosan követni kell a repülőjegy árakat, és amikor leesnek, akkor gyorsan megvásárolni őket. Manapság ez már egyáltalán nem bonyolult, elég csak a kedvenc keresőnket, a Google-t használni, ahol két perc alatt be tudjátok állítani, hogy email üzenetben értesítsen titeket, ha a hőn áhított járaton változtak a repjegy árak, de természetesen számtalan más járatkereső, ár összehasonlító és nyomon követő applikáció közül válogathattok.

aircraft-airplane-blue-219014.jpg

Mire figyeljünk a repülőjegy vásárláskor?

Mindig nézzétek meg, hogy pontosan mit tartalmaz a repülőjegy ára, mivel sok esetben nem tüntetik fel rögtön a kezelési költséget vagy a biztosítást – amelyek szerencsésebb helyzetben nem kerülnek többe pár ezer forintnál, de azért jobb nem meglepődni a fizetés gomb megnyomása előtt látott végösszegnél. Tájékozódjatok a választott légitársaságról is a vásárlás előtt, a gyanúsan olcsó árakat kezeljétek fenntartással! Nézzétek meg, hogy lehet-e módosítani a repülőjegyeket vagy a visszaút dátumát, és ha igen, ezt mennyivel az utazás előtt tehetitek meg? Nagyon fontos továbbá ellenőrizni, hogy mekkora és hány darab poggyászt vihettek magatokkal, és, hogy azokat előre be kell-e csekkolni. A kézipoggyászról sok fapados légitársaság esetében változhatnak a szabályok, ezeket is érdemes előtte átolvasni!

Utazási iroda vagy saját szervezés?

Az egyik legalapvetőbb kérdés, hogy mindezt magatoknak intézzétek és vállaljatok felelősséget az egész utazás szervezéséért vagy bízzátok szakemberekre, forduljatok utazási irodához? Ha az első nagy utazásról van szó, akkor érdemes felmérni az utóbbi opció adta lehetőségeket és konzultálni egy profi szervezővel. Ilyenkor év elején, a legtöbb helyen még jár kedvezmény, hiszen az előszezonban vagyunk. A last-minute utakról is tudniillik, hogy olcsóbbak, de akkor nem biztos, hogy pont oda és pont akkor utazhattok, amikor és ahova csak szeretnétek, viszont erre az eshetőségre is kérdezzetek rá, ha utazási irodát kerestek fel! Ha pedig rutinos utazók vagytok, akkor igazán nincs akadálya annak, hogy a saját nászutatokat is profin megszervezzétek!

Jár a kedvezmény nászutasként?

Bizony, az utazásszervezés során érdemes kiemelni, hogy nászútra mentek, hiszen a legtöbb helyen vannak kifejezetten nászutas csomagajánlatok és kedvezmények is – az igazán profik fel vannak készülve a mézes heteket náluk töltő párokra, akiknek különleges élményt szeretnének biztosítani. Úgyhogy, ha tehetitek, éljetek az ilyen lehetőségekkel, hiszen nászútra csak egyszer megy az ember.

Folytatás következik, nemsokára még több nászutas tippel jövünk! Addig is olvassátok eddig megjelent cikkeinket, keressétek a Magyar Esküvő magazint az újságárusoknál, vagy kövessetek minket Facebookon, ha még több inspirációra vágytok!

Kapcsolódó cikkek

03 Október Házassági szerződés - Igen vagy nem?
Házassági szerződés - Igen vagy nem?

Sokan idegenkednek a házassági szerződés kötéstől, hiszen még mindig él az a tévhit, hogy, akik aláírnak egy vagyonjogi...

Bővebben
22 Január 5 esküvői trend, amiről tudnod kell - Hello, 2019!
5 esküvői trend, amiről tudnod kell - Hello, 2019!

Minden, amit érdemes tudni az idei év esküvői trendjeiről - pároknak, vendégeknek, szolgáltatóknak, és az esküvő-rajongó...

Bővebben
02 Január Hollywoodi álompárok, akiknek 2019-ben lesz az esküvőjük
Hollywoodi álompárok, akiknek 2019-ben lesz az esküvőjük

Azt hihetnénk, hogy nehéz lesz felülmúlni 2018 eseményeit, de itt a lista a párokról, akiknek sikerülhet!

Bővebben


Karikagyűrűk

Címlapon

19 április Ilyen volt! Daalarna Fashion Show 2019

Idén is megrendezésre került a menyasszonyi divatbemutatók divatbemutatója, a Daalarna fashion show. Most elmeséljük mil...

25 április Fátyol vagy nem fátyol?

Lehull a lepel! Viseljen fátylat a menyasszony az esküvőn? Honnan ered a fátyolviselés hagyománya?

08 április Hello Yellow! Sárga szín az esküvőn

Egy vidám szín, ami felpezsdíti a hangulatot. Így csempészd bele a sárga színt az esküvőbe!

04 április Segítség- vegák az esküvőn!

Összefoglaltuk, hogy mi a teendő, ha vegetáriánus vagy vegán vendégek érkeznek a lagzira.

Galériák

img
Esküvői helyszínek
Szeptember 19

Ki ne álmodozna arról, hogy egy ilyen csodálatos helyszínen élheti át a Nagy Nap varázsát?

Bővebben
img
Még több menyasszony
Szeptember 19

Itt nagyon sok menyasszonyról lesz kép. Itt nagyon sok menyasszonyról lesz kép. Itt nagyon sok menya...

Bővebben
img
Menyasszonyok
Szeptember 17

Menyasszonyok, menyasszonyi ruhák, minden, amiben gyönyörködni érdemes.

Bővebben
img
Csodálatos esküvők
Szeptember 17

Csodálatos esküvők csodálatos képekkel.

Bővebben