Miért éppen fehér a menyasszonyi ruha?

Divat írta: nemesildiko


Roppant divatos és egyben klasszikus választás a fehér menyasszonyi ruhaköltemény, viszont sokan nem tudják, hogy pontosan mit is szimbolizál.

„Több évszázados hagyomány, hiszen a fehér menyasszonyi ruha a tisztaság, a szüzesség, az öröm és a természetesség jelképe.” – gondolkodnak sokan a közhidelemnek megfelelően a menyasszonyi ruhát illetően.

Az ókori görögök és rómaiak is hasonlóképpen vélekedtek, mivel az ünnepekkor előszeretettel hordtak fehér ruhát vagy festették az egész testüket fehérre a fent említett okokból kifolyólag.

A fehér menyasszonyi ruha története Európában azonban nem a görögökhöz vagy rómaiakhoz vezethető vissza; sokkal inkább az 19. századik, amikor is – egészen pontosan 1840-ben - Nagy-Britannia uralkodója, Viktória királynő vonult az oltárhoz hófehér ruhában. Az ő nászától kezdve beszélhetünk a mai értelemben vett, hatalmas médiaeseménynek is számító királyi esküvőkről és a fehér menyasszonyi ruha is ekkor vált óriási divattá. Viktória királynő egyébként azzal a mögöttes indokkal döntött a fehér mellett, mert ez volt az egyik kedvenc színe.

Magyarországon sem volt mindig hagyomány a fehér. Elég csak a népdalokat érintve megvizsgálni a magyar divattörténetet, amelyekben elhangzik:„a lány most esküszik fekete gyászruhában”. Hazánkban több helyen is, például Kalocsán és a Berettyó-felvidéken is feketét viseltek a menyasszonyok. A fekete akkoriban nem a gyász, hanem az ünnepélyesség, az elegancia, a változás és a megújulás szimbóluma volt az akkori emberek számára.

Az eddigiekből arra következtethetünk, hogy az emberek különböző jelentéseket társítottak a különböző színekhez, amelyeket az egyre inkább beáramló nyugati társadalmak divatja módosított az évek során. Ha körbeutazhatnánk a világot és tanulmányozhatnánk az összes létező kultúra hagyományainak megfelelő menyasszonyi ruháit, majd egy versenyt indítanánk, hogy inkább színes vagy inkább fehér ruhát viselnek a menyasszonyok lehet, hogy a fehér szín maradna alul. A teljesség igénye nélkül példának okáért Ghánában, Romániában, Srí Lankán, Indiában, Skóciában, Pakisztánban és Kínában is a piros és a vörös különböző árnyalatai, illetve az élénk színek dominálnak – a fehér szín csak átsejlik a minták alól.

dress-necklace-person-66354.jpg

Ha a színek jelentése és értelmezése szempontjából közelítjük meg a kérdést, akkor viszont tényleg beigazolódhat, hogy a fehér az egyik leginkább alkalomhoz és a menyasszonyhoz illő szín. 

Mit szimbolizál a fehér szín?

  • A tisztaságot,
  • az egyszerűséget,
  • a tökéletességet,
  • az örömöt és a vigasságot,
  • a fehér virág pedig a gyermekáldást szimbolizálja.

Más kultúrákban, mint például Kínában, viszont - ellentétben a keresztény nézetekkel, amelyek a fenti értékeket társítják ehhez a színhez - a halál és a gyász színe a fehér. 

Tehát kimondhatjuk, hogy, ahány kultúra, annyi jelentés - de még a kultúrán belül is sok mindentől függhet, hogy ki milyen érzeteket és értékeket társít a különböző színekhez. Az viszont biztos, hogyha a menyasszony jól érzi magát az általa kiválasztott színben pompázó ruhában, akkor ő maga is ragyogni fog - az esküvő napján pedig csak ez számít. 

Kapcsolódó cikkek

04 Október Időtálló ékszerek fehérben és feketében
Időtálló ékszerek fehérben és feketében

Az utóbbi években egyre több pár szakít az aranygyűrűk hagyományával, és választ világos színű jegygyűrűt. Annak ellenér...

Bővebben
19 április Ilyen volt! Daalarna Fashion Show 2019
Ilyen volt! Daalarna Fashion Show 2019

Idén is megrendezésre került a menyasszonyi divatbemutatók divatbemutatója, a Daalarna fashion show. Most elmeséljük mil...

Bővebben
25 április Fátyol vagy nem fátyol?
Fátyol vagy nem fátyol?

Lehull a lepel! Viseljen fátylat a menyasszony az esküvőn? Honnan ered a fátyolviselés hagyománya?

Bővebben


Karikagyűrűk

Címlapon

19 április Ilyen volt! Daalarna Fashion Show 2019

Idén is megrendezésre került a menyasszonyi divatbemutatók divatbemutatója, a Daalarna fashion show. Most elmeséljük mil...

25 április Fátyol vagy nem fátyol?

Lehull a lepel! Viseljen fátylat a menyasszony az esküvőn? Honnan ered a fátyolviselés hagyománya?

08 április Hello Yellow! Sárga szín az esküvőn

Egy vidám szín, ami felpezsdíti a hangulatot. Így csempészd bele a sárga színt az esküvőbe!

04 április Segítség- vegák az esküvőn!

Összefoglaltuk, hogy mi a teendő, ha vegetáriánus vagy vegán vendégek érkeznek a lagzira.

Galériák

img
Esküvői helyszínek
Szeptember 19

Ki ne álmodozna arról, hogy egy ilyen csodálatos helyszínen élheti át a Nagy Nap varázsát?

Bővebben
img
Még több menyasszony
Szeptember 19

Itt nagyon sok menyasszonyról lesz kép. Itt nagyon sok menyasszonyról lesz kép. Itt nagyon sok menya...

Bővebben
img
Menyasszonyok
Szeptember 17

Menyasszonyok, menyasszonyi ruhák, minden, amiben gyönyörködni érdemes.

Bővebben
img
Csodálatos esküvők
Szeptember 17

Csodálatos esküvők csodálatos képekkel.

Bővebben