Ilyen egy jó tanú!

Tippek, ötletek írta: nemesildiko


Itt az ideje átolvasni, hogy milyen feladatai lesznek egy ilyen fontos szereplőnek a nagy napon vagy esetleg már a szervezés közben.

Felkértek esküvői tanúnak? Ha menyasszony vagy: megvan, hogy ki lesz a tanúd? Hurrá! Ilyen feladatokra számíthatsz az esküvővel kapcsolatban?

Ki lehet tanú?

A magyar törvények szerint bárkiből lehet tanú, aki betöltötte a 18. életévét és cselekvőképes. Ugyanakkor, a tanúnak igazolni kell magát személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával, így a mínusz egyedik feladatnak azt is mondhatnánk, hogy ellenőrizd az irataidat – már csak a biztonság kedvéért -, hogy rendben legyenek és nehogy kiderüljön, hogy az esküvő előtt két nappal jár le valamelyik érvényessége.

A tanúkat a párnak kell felkérnie, manapság már elég sok divatos módszert ismerhetünk a felkéréshez: kisebb ajándékokkal, lufival esetleg egy szép kártyával lehet kedveskedni a leendő tanúknak.

adult-beautiful-blanket-1261373.jpg

Érdemes már az elején tisztázni és tudatosítani, hogy ez egy fontos és felelősségteljes szerep. Ha nem vagy száz százalékban biztos abban, hogy ott tudsz lenni az esküvő napján, vagy valamilyen oknál fogva nem tudod a nemsokára felsorolt teendőkben kivenni a részed, akkor talán jobb, ha még az elején átgondolod, hogy elfogadd-e ezt a megtisztelő felkérést. Nem csak az esküvő napján, de már a szervezés során is lehetnek különböző feladatai a tanúnak. Igazából, a menyasszony vagy a vőlegény legfőbb támaszaként és jobbkezeként elég nagy hatásköre van; ott kell lennie a pár mellett és segítenie őket, amiben csak lehet. Ha segítséget kérnek valamiben, neked kötelességed a rendelkezésükre állni.

 • A ruhapróba az egyik ilyen fontos pont, hiszen se a vőlegény, se a menyasszony nem egyedül vándorol ruhaszalonról ruhaszalonra, nagy valószínűséggel téged fognak megkérni, hogy segíts a tökéletes ruha kiválasztásában – hiszen egy külső szem mindig jól jön és többet lát. Fontos, hogy légy őszinte, de azért visszafogott módon! Ha az ifjú pár bármelyik tagja valamilyen borzasztóan előnytelen ruhadarabot kíván választani, bizony te leszel az, akinek ezt meg kell akadályoznia. Ha menyasszonyként olvasod ezt a cikket, akkor pedig az a jó tanácsunk van, hogy próbáld meghallgatni a véleményeket, majd a számodra legfontosabb személyekére hagyatkozni, mint például a tanú, akit azért választottál ki erre a nemes feladatra, mert tudod, hogy számíthatsz rá és fontos számodra a véleménye.

 • A tanú feladata a lánybúcsú vagy a legénybúcsú megszervezése – attól függően, hogy a pár melyik tagjának a tanúja természetesen. Hazánkban is egyre népszerűbbek az ilyen jellegű bulik, így a témát vagy a játékokat illetőleg nem lesz nehéz feladat. Ami lényeges, hogy időben kezdd el szervezni, szólj minden koszorúslánynak és derítsd ki a menyasszonytól, hogy pontosan kiket szeretne még a lánybúcsún látni. Ha mindez megvan, akkor időben foglald le a helyszínt, ahova be szeretnétek ülni! Biztosan lesz más jelentkező is a szervezésre, nyugodtan hagyd őket is érvényesülni, de fontos, hogy mindig tartsd szemmel az eseményeket, hogy biztosan remek estéje legyen az esküvő főszereplőjének!

  adult-beautiful-cute-160420.jpg

 • A tanúk vigyáznak a gyűrűkre az esküvőig és, ha eljön a nagy nap, ők adják át a párnak. Ezt általában a vőlegény tanúja intézi, szóval kérdezz rá bátran az esküvőszervezőnél vagy a menyasszonynál, hogy mi lesz ezzel kapcsolatban a menetrend!

 • A szertartás napján teljesedik ki a tanúk szerepköre, hiszen ők hitelesítik a házasságot. A ceremónia közben a pár két oldalán állnak, majd, amikor az anyakönyvvezető szólítja őket, alá kell írniuk az anyakönyvet, hitelesítve ezzel a két igent és deklarálva azt, hogy nem tudnak semmilyen okról, amitől ne lehetne törvényes a házasság.

  contract-depth-of-field-flowers-210642.jpg

 • A szertartás utáni vacsorán még egy fontos feladat várd majd rád, de ne aggódj, utána te is élvezheted a bulit – bár azért nem árt, ha a menyasszony közelében maradsz arra az esetre, ha valamiben gyorsan segíteni kellene. Ez az utolsó fontos teendő pedig nem más, mint a köszöntő mondása.
  Erre a vacsora előtt kerül sor és néhány kedves szóval kell köszönteni az egybegyűlteket és gratulálni az ifjú párnak, egy-két szép vagy vicces emlék felelevenítésével. Mondanunk sem kell, hogy a rossz emlékeket – vagy, amikről nem tudod magadban sem eldönteni, hogy a pár örülne-e neki, ha nyilvánosságra kerülnek – inkább ne említsd. Hogyha úgy érzed, hogy csak szétizgulnád magad a köszöntő miatt vagy nagyon utálsz sok ember előtt beszélni, akkor a vőféllyel vagy a ceremóniamesterrel egyeztess! Viszont, gondold át a döntésedet, hiszen ez egy egyszeri alkalom és biztosan nagy örömet okoznál vele a menyasszonynak és a vőlegénynek is – csak be kell gyakorolni és jó előre megírni a szöveget, nem kell profi szónoknak lenni.

Összességében tehát nagyon fontos szerepe van a tanúknak az esküvő napján, de már a szervezés alatt is sok feladat hárulhat rájuk – viszont jó és időben történő kommunikációval bármilyen probléma orvosolható, nem kell, hogy teher legyen ez a csodás és felelősségteljes feladat!

 

Kapcsolódó cikkek

03 Október Házassági szerződés - Igen vagy nem?
Házassági szerződés - Igen vagy nem?

Sokan idegenkednek a házassági szerződés kötéstől, hiszen még mindig él az a tévhit, hogy, akik aláírnak egy vagyonjogi...

Bővebben
08 április Hello Yellow! Sárga szín az esküvőn
Hello Yellow! Sárga szín az esküvőn

Egy vidám szín, ami felpezsdíti a hangulatot. Így csempészd bele a sárga színt az esküvőbe!

Bővebben
04 április Segítség- vegák az esküvőn!
Segítség- vegák az esküvőn!

Összefoglaltuk, hogy mi a teendő, ha vegetáriánus vagy vegán vendégek érkeznek a lagzira.

Bővebben


Karikagyűrűk

Címlapon

19 április Ilyen volt! Daalarna Fashion Show 2019

Idén is megrendezésre került a menyasszonyi divatbemutatók divatbemutatója, a Daalarna fashion show. Most elmeséljük mil...

25 április Fátyol vagy nem fátyol?

Lehull a lepel! Viseljen fátylat a menyasszony az esküvőn? Honnan ered a fátyolviselés hagyománya?

08 április Hello Yellow! Sárga szín az esküvőn

Egy vidám szín, ami felpezsdíti a hangulatot. Így csempészd bele a sárga színt az esküvőbe!

04 április Segítség- vegák az esküvőn!

Összefoglaltuk, hogy mi a teendő, ha vegetáriánus vagy vegán vendégek érkeznek a lagzira.

Galériák

img
Esküvői helyszínek
Szeptember 19

Ki ne álmodozna arról, hogy egy ilyen csodálatos helyszínen élheti át a Nagy Nap varázsát?

Bővebben
img
Még több menyasszony
Szeptember 19

Itt nagyon sok menyasszonyról lesz kép. Itt nagyon sok menyasszonyról lesz kép. Itt nagyon sok menya...

Bővebben
img
Menyasszonyok
Szeptember 17

Menyasszonyok, menyasszonyi ruhák, minden, amiben gyönyörködni érdemes.

Bővebben
img
Csodálatos esküvők
Szeptember 17

Csodálatos esküvők csodálatos képekkel.

Bővebben