Időtálló ékszerek fehérben és feketében

Ékszer írta: tomaandras


Az utóbbi években egyre több pár szakít az aranygyűrűk hagyományával, és választ világos színű jegygyűrűt. Annak ellenére, hogy sokan úgy vélik, nincs jelentős különbség a nemesfémek között, valójában nagyon is eltérőek. Sok téves képzet él a köztudatban például arról, hogy az arany sokkal értékesebb az ezüstnél, vagy a platina sokkal nehezebb a titánnál stb. Most eláruljuk nektek, melyik nemesfém milyen tulajdonságokkal rendelkezik, miért értékesebb egyik a másiknál. Ez a know-how reméljük, nektek is segít a választásban!

Platina

Minek is lehet nagyobb értéke a beteljesült boldogságnál? Ezért ha ez az álom egy ékszerben ölt testet, az valóban egy mágikus pillanat. Akkor különösen, ha ez az ékszer platinából készül. Hiszen a platinában az exkluzivitás és a visszafogottság úgy van együttesen jelen, olyan kisugárzással, mint semmilyen más ékszernél. Tiszta, ritka, örök – ezekkel az attribútumokkal jellemezhető leginkább a platina, és éppen ezért alkalmas egy különleges kapcsolat megpecsételésére. A platina fehéren csillámló fénye kifejezésre juttatja, hogy ellenállósága révén és súlyánál fogva is öröklétre született. Gondoltátok volna, hogy a platina milyen rendkívüli nehézségek árán nyerhető? Fél tonna, több mint ezer méter mélyen feltárt ércből robbantás, szortírozás, őrlés és mosás után mindössze egyetlen gramm platina az, ami érdemben felhasználható. A sejtelmesen fénylő platinát extrém tisztasága, különleges, egyedi tulajdonságai miatt is nevezik a nemesfémek királyának.

A platinából készült ékszer értékét a magas nyersanyag ár, a nagy fajsúly és a speciális feldolgozhatósága határozza meg. A platina olvadáspontja rendkívül magas (1768 0Celsius, ), ezért megmunkálása speciális szerszámokat igényel . Magyarországon a platinára vonatkozó törvény két finomságot enged. Ennek megfelelően a karikagyűrűket többnyire a keményebb, 900 ezrelékes finomságúból készítik, míg az eljegyzési gyűrűket, ahol a kövek kapnak nagyobb hangsúlyt, a puhábból, a 950 ezrelékesből.

A platina általában a gyémánt ékszerekhez ajánlott, mert így a foglalatban a kő színe nem változik meg, és ez a nemesfém emeli ki legjobban a gyémánt természetes ragyogását. Kitűnően használható azonban a nehezen foglalható kövekhez is. A platinát arannyal vagy titánnal kombinálva egyedi, többszínű ékszer jöhet létre. A platina ékszerek ragyogásuk és ellenállóságuk miatt közkedveltek. Továbbá az sem elhanyagolható, hogy nem vált ki allergiás reakciót, ezért azok is viselhetik, akiknek extrém érzékeny a bőrük!

Fehérarany

Nincs rá bizonyíték, mikor és hol találtak először aranyat. Azt azonban tudjuk, hogy az első arany leletek közel 7000 évesek. Az arany elbűvölő, meleg fényét mindig is titokzatosnak tartották. Gondoljunk csak bele, hogy az elmúlt évszázadokban hány embert ejtett rabul, hány expedíció indult útjára egy nagyobb aranykincs reményében! Az arany tiszta formájában a legértékesebb, befektetési aranyként. Ez esetében az aranyrudak tisztasága legalább 995 ezrelék kell, hogy legyen, azaz ötvözni legfeljebb úgy lehet, hogy 1000 egységből mindössze 5 egység lehet más fém, 995 egységnek színtiszta aranynak kell lennie. A ma legtisztább finomság a 999,9 ezrelék tisztaság, az úgynevezett „négykilences”. Ebben a formában azonban ékszerek készítésére nem alkalmas, mert túlságosan lágy. Ezért más, keményebb fémekkel ötvözik.

Mitől fehér a fehérarany?

Az utóbbi évtizedekben vált szokássá az, hogy aki elegáns és egyben modern ékszert szeretne, a sárga helyett a fehér aranyat keresi. A fehérarany a legnemesebb, legkönnyebben formálható nemesfém, ami lehetővé teszi, hogy általa bármikor kifejezhessük egyéni ízlésünket és hangulatunkat.

A fehérarany nagyrészt sárga aranyból áll. Formázhatóságát a tiszta arany, színét és tartósságát az ezüstfehér színű, különleges fényű nemesfém-ötvözetek adják. Mai fehérarany ékszereink színét az ezüstnek és a palládiumnak, ezüstös fényét pedig a ródium-bevonatnak köszönhetjük. A fehéraranyból készült ékszerek tiszta aranytartalma 14-18 karátos. Az arany ékszer szinte bármilyen tónusú lehet, de a különböző változatok kikísérletezése hosszadalmas  munkafolyamat. A színbeli változatosság érdekében  modern technológiákat alkalmaznak gyakran egyedi módon:  különböző nemesfémeket ötvöznek drágakövekkel, üveggel vagy akár kerámiával.

A fotókon szereplő ékszerek mindegyike a Farkas Ékszer kollekciójából való.

Palládium

Ezüstfehér fém, mely a bölcsesség istennőjéről kapta a nevét. Magyarországon még nem igazán elterjedt a palládium felhasználása. Platinaércből nyerik, tulajdonságai hasonlóak a platináéhoz: ellenálló és kopásálló is, színe kissé sötétebb a platinánál. Legtöbbször a fehérarany ötvözeteként használják. A palládium jól használható gyűrűk és egyéb ékszerek készítéséhez is. Sokan lényegesen kedvezőbb ára miatt választják a platina helyett.

Ezüst

A frissen polírozott ezüst ékszernél nincs fényesebb! Népszerűségét is ennek köszönheti: fehéres csillogása és fényes felülete önmagában is feltűnő viseletté teszi, de jól variálható kövekkel is. Az egészen finom, szolid formától bármilyen elképzelés megvalósítására alkalmas, ugyanis könnyen megmunkálható nemesfém.

Az ékszerészek az ezüstgyűrűk készítéséhez általában 925 ezrelékes finomságú ötvözetet használnak. Egy ezüst ékszer elszíneződhet, befeketedhet, mert ezüst-szulfid képződik a felületén. Ez akár esztétikai előny is lehet antik hatása miatt! Nem elhanyagolható az sem, hogy az ezüst ékszerek ára kategóriákkal olcsóbb vetélytársainál.

Titán

A titán jelentése kemény. Alacsony fajsúlya és nagy kopásállósága miatt használják ékszerkészítéshez. A hazai piacon a Farkas Ékszer készített elsőként titánból egyedi ékszereket. Az anyag megmunkálása rendkívül körülményes. Egy titánból készült ékszer viselete fémes-szürkés színe miatt különlegesnek számít. A titán előállítási eljárása költséges, azonban számos előnyös tulajdonsága miatt felhasználása indokolt. A titán gyűrűk méretre igazíthatóak!

A titán ékszer önmagában is mutatós, de jól variálható arannyal és kövekkel is. A felsoroltakon kívül még egy érv a titán gyűrű, illetve titán ékszer mellett: nem allergizál és nem okoz bőrirritációt.

Farkas Márk ékszerész

www.farkasekszer.hu

info@farkasekszer.hu

További cikkek a rovatbanKarikagyűrűk

Címlapon

19 április Ilyen volt! Daalarna Fashion Show 2019

Idén is megrendezésre került a menyasszonyi divatbemutatók divatbemutatója, a Daalarna fashion show. Most elmeséljük mil...

25 április Fátyol vagy nem fátyol?

Lehull a lepel! Viseljen fátylat a menyasszony az esküvőn? Honnan ered a fátyolviselés hagyománya?

08 április Hello Yellow! Sárga szín az esküvőn

Egy vidám szín, ami felpezsdíti a hangulatot. Így csempészd bele a sárga színt az esküvőbe!

04 április Segítség- vegák az esküvőn!

Összefoglaltuk, hogy mi a teendő, ha vegetáriánus vagy vegán vendégek érkeznek a lagzira.

Galériák

img
Esküvői helyszínek
Szeptember 19

Ki ne álmodozna arról, hogy egy ilyen csodálatos helyszínen élheti át a Nagy Nap varázsát?

Bővebben
img
Még több menyasszony
Szeptember 19

Itt nagyon sok menyasszonyról lesz kép. Itt nagyon sok menyasszonyról lesz kép. Itt nagyon sok menya...

Bővebben
img
Menyasszonyok
Szeptember 17

Menyasszonyok, menyasszonyi ruhák, minden, amiben gyönyörködni érdemes.

Bővebben
img
Csodálatos esküvők
Szeptember 17

Csodálatos esküvők csodálatos képekkel.

Bővebben