Kódolt siker (2)

Kódolt siker

Valóban minden előre meg van írva?

Ki a hitének, ki pedig a babonáinak köszönhetően vallja, hogy az életünk igenis előre meg van írva, mégpedig az Élet nagy Könyvében. Talán lehet benne valami, főleg, ha sorra vesszük azokat a helyzeteket, amikor rajtunk teljesen kívül álló okoknak köszönhetően alakult így vagy úgy a sorsunk. Ez azonban nem minden! Amerikai kutatók egy csoportja azt állítja, azt is a génjeinkbe kódolták, hogy sikerül-e a házasságunk.

Vannak, akik akkor is boldog házasságban élnek, ha azért szinte semmit nem tesznek meg. Na jó, ez így nem egészen igaz. Tény, hogy időnként kicsit zsörtölődnek, kicsit nagyon szeretnek, mindent összevetve azonban, képtelenek elrontani azt, bármilyen tulajdonságokkal is rendelkezzen a párjuk. Hogyan lehetséges ez? A szerencsések a választ a génjeikben hordozzák.

Az amerikai Berkley and Northwestern University kutatói nemrégiben hozták nyilvánosságra legújabb felfedezésüket, melynek főszereplője a 5-HTTLPR nevű gén, ami tulajdonképpen azért felel, ki hogyan érzi majd magát egy párkapcsolatban, illetve a házasságában. A kutatás, ami elsősorban megfigyelésen alapult, közel húsz évig tartott, és a vizsgált párok esetében kiderült, hogy vannak, akiknek soha nem sikerül kialakítania a harmonikus párkapcsolatot, függetlenül attól, hogy hányszor mondják ki a boldogító igent, és vannak, akik számára a párkapcsolat igenis az öröm forrása. Ők mindig kiegyensúlyozottak és vidámak, így a házasságuk kapcsán is csak sikerre számíthatnak! A különbséget nem csak a megfigyelésekből levont következtetések és tapasztalások támasztották alá, a tesztben részt vevőkkel nagyon sokat beszélgettek, és a párkapcsolatukra vonatkozóan folyamatosan tesztet is töltettek velük. A kapott eredmény kapcsán pedig alapos orvosi vizsgálat alá vetették a kísérletben részt vevőket. A pszichológiai tesztek eredményei megdöbbentőek voltak, alátámasztották ugyanis, hogy akinél jelen van a különleges gén, bármilyen élethelyzetben képes észrevenni a dolgok jó oldalát, abszolút pozitívan szemlélik a dolgokat!

A dolog azonban ettől kicsit összetettebb! Ez a gén felel ugyanis azért, hogy ki milyen fokon vagy mértékben képes feldolgozni a gyermekkori traumákat. Az 5-HTTLPR jelenléte mellett az egyén sokkal könnyebben dolgozza fel azokat a környezeti ingereket, melyek másokat esetleg megviselnek. Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy boldogságra kódolták őket, és másokkal ellentétben nem ismerik a stresszt, igen ritkán szoronganak valamiért, és kevésbé hajlamosak a depresszióra is. A házasságukat is úgy élik meg, mint az élet egyok legszebb dolgát, és egyáltalán nem félnek attól, hogy képesek lesznek-e megfelelni az elvárásoknak.

Az élet különös fintora, hogy a boldogság tulajdonképpen egy sérült génnek köszönhető...