11 tipp az esküvői helyszín kiválasztáshoz

Hol lehetne a legszebben megünnepelni a házasságkötést? Melyik az a helyszín, ami minden szempontból tökéletes lehet? Ezek azok a kérdések, melyekre csak a menyasszony és vőlegény tudhatja a választ, hiszen mindenkinek más elképzelése van a saját esküvőjét illetően.

1. időben lefoglalni
A helyszínkeresés egyik feltétele hogy a hely, amibe beleszerettünk, a kívánt időpontban egyáltalán szabad legyen. Az igazság az, hogy a legszebb helyszíneket hónapokkal a házasságkötés előtt lefoglalják. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen mindenki hétvégén, vagy ünnepnapokon szeretne házasságot kötni, különösen az év május elejétől augusztus végéig tartó négy legszebb hónapjában, akkor nem is marad sok dátum, amiből válogatni tudunk. Ezért egyáltalán nem túlzás egy évvel az ünnep előtt elkezdeni a helyszínkeresést. Főleg, ha belegondolunk abba, mennyi időbe telik rátalálni a minden szempontból tökéletes helyszínre.


2. A legszebb díszterem
Az esküvő legnagyobb része tulajdonképpen egy ünnepi díszbe öltöztetett teremben zajlik. ott szolgálják fel a menüt, ott mondanak beszédet, ott táncolnak, ott ülnek asztalhoz a barátok, és a család, és természetesen ez a gondtalan közös ünneplés helyszíne is. Ez azt jelenti, hogy a vendégek később leginkább erre a helyre emlékeznek majd. Ezért nagyon fontos a terem stílusa, dekorációja, vagyis az összhang. Az emberekben ez e hely ébreszt olyan különleges érzelmeket, amiket az esemény végén hazavisznek magukkal. Egy öreg vár régi, boltíves pincéje otthonos, ugyanakkor kényelmes érzést nyújt, egy óriási üvegfalú, szép kilátást biztosító télikert könnyed érzéseket ébreszt, míg egy barokk díszítéstől roskadozó terem királyi hangulatot áraszt. Egy letisztultabb vonalvezetésű bárban az emberek lazán ünnepelnek, egy mediterrán étteremben átadhatják magukat az "édes életnek". Természetesen az ünnep savát, borsát a vendégek adják, de igazán jó alaphangulatot a megfelelő helyszín ad. A kiválasztás egyik legfontosabb és egyben legegyszerűbb szempontja, hogy olyan helyszínt válasszanak, ahol igazán jól érzik magukat, hiszen akkor a vendégek is ugyanígy fognak érezni.


3. Ott van a legjobb szakács
Nem csak szerelmünket lehet meghódítani és elbűvölni a hasán keresztül, hanem az esküvő vendégeit is. Nem utolsó sorban azért, mert az első fogás felszolgálásával vagy a büfé megnyitásával lezárul az esküvő szertartásos része, és kezdetét veszi az ünneplés, a buli. Túl mindezen, akkora az összes vendég éhes lesz, és kíváncsian várja, milyen finomságokat szolgálnak fel neki. Evés közben a vendégek beszélgetésbe elegyednek egymással, és a legjobb fogásokat az ünnep után is sokáig emlegetik majd, ebben egészen biztosak lehetünk. Ez éppen elég indok arra, hogy döntésünket a konyha színvonala is befolyásolja. A kiválasztás legegyszerűbb módja egy próbavacsora. Ezért a végleges döntés előtt szervezzenek párjukkal a lehetséges helyszíneken romantikus gyertyafényes vacsorák. Rendeljenek olyan fogásokat, amiket a konyha ünnepi menüként javasol.


4. Megfelelő méretű
"Nem túl kicsi és nem is túl nagy" Az esküvői helyszín dísztermének méretét bizony a vendégek számához kell igazítani. Ha kevés a vendég, könnyen eltűnhetnek egy óriási teremben, és ezzel ellaposodhat a hangulat, viszont az sem túl szerencsés, ha sok embert próbálunk egy kis helyre bezsúfolni. Szintén fontos szempont, hogy elfér-e majd a tervezett zenekar vagy dj. és elég nagy-e a táncparkett. Igazán jó megoldás olyan kettéosztható helyszínt választani, ahol más helyiségben van a tánc, és szintén más helyiségben az étkezési lehetőség. Ennek egyik legnagyobb előnye, hogy az inkább beszélgetésre, mint táncra vágyó vendégeket nem zavarja a hangos zene. Igazán tökéletes, ha a party helyiségben külön bár is van.


5. Az anyakönyvvezető is a helyszínen van
Több esküvői helyszín együttműködik a helyi anyakönyvi hivatallal, így lehetőség van arra, hogy a párok egy helyszínen tartsák meg a polgári esküvőt és az ünnepséget is. Ma már szerencsére egyre több ilyen helyszín kínálja szolgáltatásait ki - ki kedve szerint választhat a Duna-partra néző éttermi terasz, a mesés panorámát nyújtó kilátó, vagy a pompás ősfákkal szegélyezett kastélypark adta esküvői helyszínek között. Találhatunk olyan történelmi épületeket is - például fantasztikus, ódon várromokat, ahol a két kívánalom együttesen teljesül. Ezekben az esetekben a házasságkötés helyszíne sokkal szebb, ugyanakkor nagy előnye, hogy az ifjú párnak és a vendégeknek nem kell az anyakönyvvezetőtől a helyszínig utazniuk, ami sok esetben kizökkenti az embereket az ünnepi hangulatukból. A régi várakhoz és kastélyokhoz általában saját kápolna, esetleg templom is tartozik, ahol az egyházi szertartásra is sort keríthetnek a párok! Aki szereti az egyszerű és kézenfekvő megoldásokat, az mindenképpen tartsa szem előtt a helyszínkeresésénél, hogy a hivatalos szertartást is megtarthassa a kiválasztott helyszínen.


6. Fantasztikus terasza van
Az ünneplés alatt az ifjú párnak néha el kell tűnnie az ünnepi forgatagból, hogy csak egymásra koncentráljanak. Így a helyszín kiválasztásakor nem árt szem előtt tartani azt sem, hogy van-e terasz, vagy park, ahol az ifjú pár és a vendégek is kikapcsolódhatnak. Különleges élményt nyújt, amikor egy pohár pezsgő elfogyasztása közben gyönyörködhetnek a szép környezetben. Egy nagy teraszt vagy park tökéletes helyszíne a pezsgős köszöntésnek is, így séta közben üdvözölhetik egymást a régi barátok, és rég nem látott családtagok, hiszen később az ünnepi asztak túl nagy ahhoz, hogy mindenki mindenkivel beszélgetni tudjon. A pezsgős fogadást meg lehet tartani egy nagyobb társalgóban, vagy más helyiségben is. Az a fontos, hogy legyen elég hely a vendégek és a személyzet számára is.


7. Mindenre kiterjedő ajánlata van
Aki nem dolgozik profi esküvőszervezővel, viszont sem ideje, sem energiája nincs arra, hogy maga szervezze meg az ünnepséget: a virágok megrendelésétől elkezdve az esküvői torta kiválasztásáig, az keressen olyan helyszínt, aminek minden részletre kiterjedő ajánlata van. Sok esküvői helyszín nyújt komplett szolgáltatást, hogy megkönnyítse a párok számára a szervezést. Gondoskodnak a zenekarról, a dekorációról, a romantikus esküvői hintóról vagy limuzinról, és minden olyan részletről, ami különlegessé teszi a nagy napot.


8. Jó helyen van
A legtöbb esküvőre a vendégek a szélrózsa minden irányából érkeznek. lehet, hogy a vőlegény Pécsen, a menyasszony ellenben Szegeden tanult, és lehet, hogy a rokonok egyik része Debrecenből, mások Kaposvárról érkeznek. Ilyen esetekben ésszerű egy köztes helyszínen megrendezni az esküvőt, ami körülbelül ugyanolyan távolságra esik minden várostól. Ha külföldről is érkeznek vendégek, akkor számításba kell venni a repülőterek távolságát is.


9. Ott van a legromantikusabb esküvői lakosztály
Ha van rá lehetőség, az ifjú pár mindenképpen töltse a nászéjszakát egy esküvői lakosztályban. Majdnem minden helyszín fenntart egy csodásan berendezett, romantikus lakosztályt. A szobában általában jégbe hűtött pezsgő várja a párt, hogy kettesben koccinthassanak házasságkötésük alkalmából. Ha másnap reggel a szobába kérik a reggelit, igazán stílusosan kezdhetik házasságuk első napját, mielőtt beköszöntetnének a szürke hétköznapok. Sőt, akár maradhatnak két éjszakát is, hiszen legtöbbször hajnalig tart a buli, így a nászéjszaka éppen véget ér, mielőtt elkezdődhetett volna. A második éjszakát viszont teljes egészében élvezhetik.


10. Van elég szálláslehetőség
Az a legpraktikusabb, ha a vendégek közel vannak a helyszínhez, így az ünnepség után taxival vagy sofőr szolgálattal gyorsan hazajuthatnak. Vannak azonban olyanok is, akik messziről érkeznek, nekik viszont éjszakára szállást kell találnunk, lehetőség szerint a közelben. Mivel a legtöbb helyszín egyben hotel is, a messziről érkezett barátokat és rokonokat helyben el lehet szállásolni. Ennek az az előnye, hogy az esküvő utáni nap délutánján újra össze lehet jönni egy könny ű ebédre, ami egyben egy újabb alkalom az ünneplésre, ahol feleleveníthetik az előző nap csodás eseményeit.


11. Egyszerűen gyönyörű!
Vannak helyszínek, amikbe első látásra beleszeret mindenki. Ez lehet egy idillikus környezetben álló vidéki fogadó, vagy egy meseszép kastély, esetleg egy modern bár vagy ötcsillagos étterem is. Ha első pillanatban úgy érzik, az a tökéletes, és nem tudják kiverni a fejükből, akkor nagyon súlyos indok kell ahhoz, hogy ne ott tartsák az esküvőt. Ez olyan, mint a menyasszonyi ruha választása, ahol szintén a szívére hallgat az ember. Ha beleszerettek egy helyszínbe, valószínűleg a vendégek is így lesznek vele. Néha magának a helynek van jelentősége: ez lehet az a hely,ahol életükben először találkoztak, egy étterem, ahol sok szép estét töltöttek el együtt, esetleg egy kerthelyiség, ahol rengetegszer randevúztak egymással.

Tovább a kategóriában: « Esküvői határidőnapló
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned