Bemutatjuk Szalai Anikó ruhakészítőt Kiemelt

   

Fontos, hogy kopromisszumot tudjunk kötni!”

Szalai Anikó sok évtizedes munkának és a kitartásának köszönheti, hogy mára az egyik legkeresettebb alkalmi-, és esküvői ruhakészítő lett. Nem véletlenül! Anikó munkáiban egyszerre ötvöződik a profizmus, és a Nő álma, vágya, amit a tökéletes ruhával kapcsolatosan megfogalmazott magában...

 

- Ismét divat, hogy egy ara inkább varratja a menyasszonyi ruháját, mint készen megveszi azt?

- Általánosságban elmondhatjuk, hogy az emberek, főleg a hölgyek, fontos alkalmakkor egyre inkább megkeresnek, hogy készítsem el az általuk megálmodott ruhát. Ez részben azért van, mert a nők nagy része alkatilag nem a konfekció méretbe tartozik, ezért amikor felpróbálják a kész ruhát az nem az elképzelt módon áll rajtuk, részben pedig azért, mert a mai lehetőségekkel, akár a neten böngészve is, bármilyen ruhába beleszerethetnek. De igaz ez a menyasszonyi, a menyecske, de akár a koszorúslány ruhákra is, hiszen ott még nagyobb a kihívás. Általában három koszorúslány segít az esküvőn, de volt már olyan esküvőm is, ahol egyszerre 6-8 koszorúslány volt jelen. Itt minden lányra a neki legmegfelelőbb ruhát kellett elkészítenem, ugyanabból az anyagból, lehetőség szerint úgy, hogy azt utána akár koktélruhaként is viselni tudja majd. Mindezek mellett az ár is befolyásolja őket, hiszen a kölcsönzés díja, vagy a vásárlás akár több százezer forint is lehet, amit sokan nem engedhetnek meg maguknak, ugyanakkor az álomruháról nem szívesen mondanak le.

- Ha már itt tartunk, mennyire vannak konkrét elképzelései a menyasszonyoknak?

- A legtöbb menyasszony valóban konkrét elképzeléssel fordul hozzám, de általában kikérik a véleményemet, valóban jól áll-e majd rajtuk az elkészült ruha. Szerencsére elfogadják, amit mondok!

- Nehéz megvalósítani, valóra váltani az álmaikat?

- Igyekszem minden kérést a lehető legjobb tudásom szerint kielégíteni, hiszen ez a hölgyek életének legfontosabb napja! Vannak olyan helyzetek, amikor a végeredmény érdekében kompromisszumot kell kötnünk, de ezt mindig együtt döntjük el.

  

- Van olyan, hogy egy hölgynek, az ön elképzelése, gyakorlata, tapasztalata alapján más modeltt ajánl, mert előre látja, hogy az általa elmondott, esetleg katalógusban megmutatott ruha nem áll majd igazán jól rajta?

- Mire hozzám eljut egy ara, már nagyon sok ruhát felpróbált, így ennek köszönhetően teljesen tisztában van azzal, hogy mi az, ami jól áll neki, mi az, ami nem. A kérdés ezt követően éppen nálam merül fel, mégpedig annak kapcsán, hogy az elmondott két-három fazon jözül melyik ruhát javaslom, és ehhez milyen anyagot képzelek el. Ritkán találkozom olyan hölggyel, aki az alkatától teljesen eltérő ruhát szeretne. Ilyenkor igyekszem kézzel fogható indokokkal megmutatni, milyen irányba induljunk el.

- Az ön egyénisége, egyedisége jelenik meg csak a kész ruhán, vagy inkább ez keveredik az ön és az ara elképzelésével?

- Kétfelé kell választanunk a munkámat, mert van a saját kollekcióm, amit kölcsönzésre ajánlok, amelynél valóban csak az én egyéniségem jelenik meg a ruhákon, hiszen ezeket én álmodom meg. Természetesen minden évben igyekszem új fazonokkal díszítésekkel megjelenni. Ezek a ruhák szolgálhatnak egyfajta útmutatóként, melyből nem nehéz levonni a következtetést, hogy milyen minőséget várhatnak tőlem a megrendelők, illetve egy kis kedvcsináló is. Sokszor azonban a megrendelők elképzelését valósítom meg. Itt csak javasolhatok megoldásokat, anyagokat, de az ő elképzeléseiket kell szem előtt tartanom.

- Mennyire elégedettek a megrendelők a kész ruhákkal? 

- Az hogy a végeredmény mennyire jó, misem példázza jobban, mint a pityeregve nyakamba boruló menyasszony…

- Mennyi idő alatt készül egy átlagosan egy ruha, az esküvő előtt hány héttel illik megrendelni azt, hogy önnek se kelljen kapkodnia?

- A hölgyek általában január-február környékén keresnek meg, hogy készítsem el az általuk megálmodott ruhát. Ez azért fontos, hiszen ilyenkor rövid idő alatt az egész esküvőszezonra kivetítve keresnek, kis túlzással akár betelhet a naptáram. Hiszen egy menyasszonyi ruha elkészülése közel két hónapot vesz igénybe.

- A fotókon is visszaköszön a minőség! Honnan származnak az anyagok, a kiegészítőként használt díszek? 

- Az általam felhasznált anyagok több helyről származnak. Az elmúlt évek alatt, mióta menyasszonyokkal foglalkozom, felkutattam azokat a boltokat ahol a minőséget, és a kedvező árat is megtalálom. Ez egyaránt jelent külföldi és magyar készítőket. Bizony ez sokszor több napos feladat...

- Ugyanakkor nem csak menyasszonyok kereshetik önt...

- Igyekszem, az esküvővel kapcsolatban mindenki elképzelését megvalósítani legyen az kicsi koszorúslány, vagy örömanya, nagymama, hiszen mindenkinek fontos ez a nap. Legyenek szépek ők is!

                   Aki többet szeretne megtudni Anikóról, látogassa meg a www.szalaianiko.hu oldalt!                                   

 

 

 

Utoljára frissítve:2016. április 21., csütörtök 11:59
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned